Kramer Elektrotechniek

Als je bij Kramer Elektrotechniek binnenkomt, valt je oog gelijk op alle nostalgische voorwerpen in de vitrines bij de ingang. Een grijze draaischijftelefoon, allerlei ouderwetse stoppen, een reproductie van een radio/TV winkeltje uit de jaren ’50. Het laat zien dat Kramer Elektrotechniek al even meedraait. Om precies te zijn sinds 1945, toen de vorige eigenaar zijn winkel voor radio, TV en andere elektrische apparaten startte. In de loop van de jaren zijn er nieuwe producten en diensten bij gekomen en vandaag de dag kun je bij Kramer als particulier of bedrijf ook terecht voor brand/inbraakbeveiliging, glasvezel, data, telefonie. Maar ook gewoon voor een spaarlamp of stopcontact. Als je Bart Kramer vraagt wie hij is en wat hij doet, zegt hij: “Ik ben elektricien”. Hij is dan wel ondernemer, maar het liefst is hij gewoon in de werkplaats. “Als je veel op de werkvloer bent, weet je ook beter wat er speelt, wat je verkoopt”.

Omdat hij zonder vader opgroeide leerde hij al jong zelf zijn technische klusjes op te knappen. Hij vond dat ook leuk, dus een logische stap was de MTS. “Ik vond leren niet leuk, maar ik deed gewoon wat mij gezegd werd en op die manier kun je een opleiding prima halen binnen de tijd die er voor staat. Met twee extra middagen in de week haalde ik gelijk mijn vestigingsdiploma, zodat ik ooit voor mezelf kon beginnen. Want dat was toen al een wens van mij.” Toen hij midden  jaren ’80 uit militaire dienst kwam, was het crisis en er was weinig werk te vinden. Bart klopt bij Proper Elektra aan: “Die had nog wel voldoende werk, ik kon zo beginnen. In de avonduren werkte ik als kelner bij Orpheus in Apeldoorn en dat vond ik zo leuk dat ik dat op een gegeven moment fulltime ben gaan doen. Ik volgde horecastudies en organiseerde uiteindelijk de hele catering voor congressen etc. Maar toen ging Orpheus de focus ging verleggen vond ik het werk niet leuk meer. Ik heb overwogen een eigen restaurant te beginnen maar zag om me heen dat er maar weinig restaurants waren die een leuke boterham konden verdienen. Uiteindelijk trok toch ook de elektra weer en ben ik naar Proper gegaan om me als ZZP’er door hem en andere elektrobedrijven te laten inhuren. Maar de broers Proper hadden een beter idee. Ze liepen tegen de pensioendatum en wilden eigenlijk de zaak wel over laten nemen.” Bart kwam twee jaar in loondienst en toen werden de heren het eens: Bart zou de zaak gaan overnemen. De Rabobank ging ook akkoord, maar wilde wel een overnameplan. Tja, en dat was nou niet de favoriete bezigheid van de heren. Bart grijnst: “Toen wist ik al: je moet uitbesteden waar je een hekel aan hebt. Maar gelukkig wist Jan Brummel van de Rabobank nog wel iemand, een jongen die net voor zichzelf begonnen was. En dus kwam ik in 2000 bij Corné terecht, op zijn zolderkamer aan de Laan van Fasna. Hij schreef een prachtig plan, de Rabobank ging akkoord en ik kon voor mezelf beginnen.” De meeste klanten kenden Bart al, dus de overname verliep soepel. Om de mensen te laten wennen werd de naam gewijzigd in Proper-Kramer, de rollen werden omgedraaid en de broers Proper kwamen nu tot hun pensioen bij Bart in dienst. Toen nog achter de winkel aan de Deventerstraat in Vaassen. Bart: In 2006 zijn we gaan bouwen op het Eekterveld en in 2007 is het nieuwe pand door ons in gebruik genomen. Een mooi moment om de naam te wijzigen in Kramer Elektrotechniek.”

 

In het begin deed Van Erkelens de boekhouding. “Dat viel onder: uitbesteden waar je een hekel aan hebt”, aldus Bart. Later ging Karin dat zelf doen. Maar bij Corné ben ik nooit meer weggegaan. Corné kent mijn bedrijf door en door, niemand die mijn bedrijf zo goed kent. Zelfs de bank niet, daar krijg je toch iedere keer weer andere contactpersonen. Ik houd helemaal niet van cijfers, het liefst gooi ik alles bij Corné over de schutting. Van Erkelens neemt ons zoveel mogelijk uit handen. In het verleden heb ik eens een akkefietje gehad met een arbeidsongeschikte werknemer. Die viel buiten de boot omdat verzekeringen niet op elkaar aansloten. Corné is daar toen erg druk mee geweest en heeft uiteindelijk gezorgd dat het toch goed is gekomen. Daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor,

ik denk er ook nog regelmatig aan terug”.

Bart Kramer van Kramer Elektrotechniek

Voor de komende jaren hoopt Bart dat hij zijn bedrijf zo stabiel kan houden als nu. “Ik heb geen bijzondere plannen. Wel blijven we continu bijscholen, ook op het gebied van nieuwe ontwikkelingen. Je kunt niet blijven teren op kennis die je jaren geleden hebt opgedaan”. Zelf heeft

Bart ook altijd doorgeleerd. Hij heeft onder andere de papieren voor projecteringsdeskundige van brandmeldinstallaties. Een lastige cursus die eigenlijk alleen door grote bedrijven gevolgd wordt. Hoewel hij geen certificering heeft (“dat is alleen maar een ontzettend duur logo op je briefpapier”) werkt hij nauw samen met de brandweer. “Als zij een project afkeuren verwijzen zij vaak naar mij door voor advies. Bij de brandweer weten ze dat het niet alleen gaat om het certificaat, maar ook om de praktijkkennis”.

Heeft Bart nog tips voor andere ondernemers? Bart lacht: Da’s gevaarlijk, want ik moet me er zelf dan ook aan houden. En ik ken mezelf…..

Ga
terug

Respect | Vertrouwen | Verantwoordelijkheid | Openheid

Onze kernwaarden, zo gaan wij met elkaar en onze klanten om.